Trening za predstavnike Roma

Dana 30.03.2016. u Velikom kabinetu Gradske vijećnice u Sisku, održana je trening edukacija za predstavnike romske nacionalne manjine na temu pisanja i provedbe projekata pod nazivom „Projekti – mogućnost ili trend?“. Edukacija se organizirala u sklopu projekta „The Importance of being Roma – Važno je zvati se Rom“ financiranog od strane Europske unije, a sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Obzirom na trenutni trend projektnog financiranja udruga, a posebice obzirom na manjak kapaciteta prisutan kod romskih udruga, smatramo kako je ovoj temi potrebno posvetiti što više ovakvih edukacija. Sve rigorozniji kriteriji za odlučivanje o financiranju projektnih prijedloga, te iscrpna dokumentacija koju su prijavitelji dužni priložiti prijavi, nerijetko su razlog eliminacije za projektne prijedloge koje prijavljuju romske udruge. Upravo dokumentacija i administrativne pogreške prijavitelja, često onemoguće provedbu projekata s odlično zamišljenim konceptom.

Sustavnim prikazom tijeka postupka od konstatiranja i analize problema pa do konačnog projektnog prijedloga i to na konkretnim primjerima problema iz romskog naselja prisutnima se objasnio proces pisanja projektnog prijedloga. Najviše pozornosti posvetilo se sustavnoj analizi problema s kojim se Romi susreću te mogućnost njihovog uobličavanja u projektni prijedlog, a kako bi se ti problemi riješili.

Svi prisutni su ocijenili ovu radionicu iznimno korisnom, a daljnja i detaljnija razrada opisane teme, bit će omogućena kroz „working by doing radionice“.

Scroll to Top