Udruga Roma Kutina, Kutina


ONaziv udruge/predsjednik
Udruga Roma Kutina/ Dragan Nikolić
Adresa/kontakt
Stjepana Radića bb, Kutina/ 098 197 1769
Osnovna djelatnost
Unapređenje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta Roma
U sklopu udruge djeluje
KUD “Kutinski biseri”


Udrugu je 1993. godine osnovao pokojni Ivan Bogdan. Njegov cjeloživotni rad zasnovan je na radu s Romima u cilju suzbijanja diskriminacije pripadnika Romske nacionalne manjine.

Danas rad Ivana Bogdana nastavlja predsjednik udruge Dragan Nikolić, koji kroz aktivnosti udruge radi na poboljšanju stanja romske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Cilj udruge kroz godine postojanja postao je sveobuhvatniji, pa se tako danas velika pozornost posvećuje i unapređenju nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta Roma.

Udruga također sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima koja se tiču zbrinjavanja nepropisno odloženog otpada. 21. travnja 2012.g. udruga je sudjelovala u najvećoj ekološkoj akciji pod nazivom „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ kojom su volonteri diljem Hrvatske uklanjali nelegalne deponije od kojih je jedna i u Gradu Kutini.

Akcija je organizirana u okviru globalne kampanje “Let’s do it”, a u gradu Kutini akciju je provela Regionalna ekološka udruga “Zeleni Moslavine” zajedno s ostalim volonterima na čišćenju nelegalnog odlagališta otpada u Radićevoj ulici (neposredna blizina Parka prirode Lonjsko polje).

Također, aktivnim radom na njegovanju i očuvanju romske tradicije i kulture, udruga svake godine u Pučkom učilištu Kutina održava manifestaciju povodom Svjetskog dana Roma.

08. travnja 2012. godine udruga je u suradnji s Osnovnom školom Vladimira Vidrića Kutina također u Pučkom učilištu organizirala Svjestki dan Roma. Plesna skupina osnovne škole, mali recitatori i glumci sudjelovali su u kulturno-umjetničkom programu.

U 2013.g. grad Kutina na inicijativu udruge, financira izgradnju Kulturno – umjetničkog centra Roma koji radovi su započeli. U centru će se održavati različite aktivnosti romskih udruga i organizirati rad kulturno – umjetničkih društava, održavati društvene aktivnosti romskog i ostalog stanovništva.

Udruga se financira iz donacija lokalne samouprave i Savjeta za nacionalne manjine.

Udruga će aktivno koristiti centar za svoje sadašnje i buduće aktivnosti. Plan udruge je uključiti što veći broj Roma u rad udruge s ciljem njegovanja nacionalnog identiteta i očuvanja tradicijske kulture.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top