Romaneska građanska udruga, Popovača


ONaziv udruge/predsjednik
Romaneska građanska udruga Popovača / Dushako Delmatho dipl.prof. glazbene pedagogije
Adresa/kontakt
Trg Grofova Erdody 8, Popovača/ 044 670 708
Osnovna djelatnost
Njegovanje običaja, vjere, tradicije i kulture, očuvanje nacionalnog identiteta.


Romaneska građanska udruga Popovača, nevladina je i neprofitna organizacija osnovana 1995. godine na inicijativu predsjednika udruge Dushaka Delmatha, dipl.prof. glazbene pedagogije.
Cilj udruge je poticanje obrazovanja i edukacije pripadnika romske nacionalne manjine, očuvanje kulture i tradicije, kao i svi drugi oblici materijalne pomoći.
Posebnu pozornost udruga posvećuje romskoj djeci s ciljem da ih informira o važnosti obrazovanja kao jednog od bitnih čimbenika boljeg i kvalitetnijeg odrastanja.
Udruga ima 6 članova koji svojim aktivnim zalaganjem rade na očuvanju romske kulture, tradicijskih običaja, umjetničkog stvaralaštva, a posebno tradicionalne romske glazbe.
Također, udruga aktivno djeluje na suzbijanju govora mržnje protiv svake nacionalne manjine, te promovira pravo glasa svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tako je u listopadu 2010.g. predsjednik udruge uputio zahtjev načelniku Policijske postaje Kutina da se ispitaju grafiti koji su se početkom mjeseca pojavili na trafo-stanici pred trgovinom “Idis” u Sisačkoj ulici u Popovači s natpisom “Ustaša Popovača”, grafiti zlorabe ime “Romaneska” te vrijeđaju također i pripadnike srpske nacionalne manjine. Radi sprečavanja daljnjih radnji nepoznatih počinitelja kao i raspračavanja govora mržnje predsjednik udruge uputio je službeni dopis u nadi kako će primiti odgovor i kako će počinitelji biti prekršajno sankcionirani.
Kao veliki štovatelj romske glazbe udruga je podnijela zahtjev za donaciju sredstava za kupnju gitara Savjetu za nacionalne manjine, pa su tako osigurana sredstva za kupnju dvije gitare s kojima udruga danas nastupa na raznim manifestacijama.
Plan udruge je i nadalje raditi na promicanju važnosti obrazovanja romske djece, uključiti što veći broj Roma u rad udruge s ciljem njegovanja nacionalnog identiteta i očuvanja tradicijske kulture i autohtone romske glazbe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top