KUD “Novljanski romski talenti”


ONaziv/predsjednik
KUD “Novljanski romski talenti” / Irfan Osman
Adresa/kontakt
Alojzija Stepinca 20, Novska / 098 9266 010
Osnovna djelatnost
Promicanje i očuvanje običaja, tradicije i kulture pripadnika Romske nacionalne manjine.


KUD je osnovao i registrirao 18.04.2013. godine u Novskoj predsjednik Irfan Osmani s ciljem očuvanja romske kulture i tradicije.

Posebnu pozornost KUD posvećuje očuvanju izvorne romske kulture i tradicijskih običaja.

Nakon osnivanja ove godine, KUD je sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana Roma i blagdana Đurđevdan u Novskoj ali i kao gost KUD-a „Crni biseri“ povodom obilježavanja dana Roma u Sisku.

KUD ima 35 članova koji su iznimno nadareni za umjetničko stvaralaštvo, a za svoju nadarenost za glazbu i ples prezentiraju kroz obilježavanje i organiziranje manifestacije povodom Svjetskog dana Roma, kao i kroz gostovanja na drugim manifestacijama.

Udruga se zalaže za poticanje i pružanje financijske pomoći kod lokalnih vlasti kao i kod Vlade Republike Hrvatske budući bez financijske potpore udruga ne može provoditi svoje aktivnosti niti raditi na uključivanju ostalih članova u udrugu.

Poseban problem udruge leži u činjenici da udruga nema prostor za djelovanje u kojima bi održavala razne aktivnosti, a prije svega plesne probe kulturno umjetničkog društva.

Promocija romske kulture i tradicije važna je pretpostavka za pomicanje granica u odnosu na društveni položaj pripadnika romske nacionalne manjine, na kojim aktivnostima će udruga i dalje nastaviti raditi bez obzira na nedostatak materijalnih sredstava.

Scroll to Top