Udruga Roma Palanjek, Sisak


ONaziv udruge/predsjednik
Udruga Roma Palanjek Sisak/ Zlatko Bogdan
Adresa/kontakt
Palanjek 21, Sisak/ 091 1060087
Osnovna djelatnost


Udrugu je u ožujku 2011. godine osnovao Zlatko Bogdan u cilju zaštite i pomoći stanovnicima svog naselja Palanjek kod Siska.

U naselju Palanjek kod Siska živi oko 150 pripadnika romske nacionalne manjine u 38 kućanstava. S komunalnom infrastrukturom spada u kategoriju jednog od uređenijih romskih naselja u Sisačko – moslavačkoj županiji. Uz razvijenu komunalnu infrastrukturu u siječnju 2013.g. udruga je legalizirala sve objekte u naselju, a troškovi legalizacije pokriveni su od strane Vlading ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Udruga ima vrlo dobru suradnju sa saborskim zastupnikom romske nacionalne manjine Veljkom Kajtazijem. U svojim redovitim sastancima sa zastupnikom romske nacionalne manjine udruga ističe svoje probleme, a na taj način budi svijest o nužnosti djelovanja na lokalnom nivou radi sprečavanja diskriminacije i segregacije, kao i prevladavanju problema romske nacionalne manjine.

Svojim aktivnostima udruga se posvetila i zaštiti prava djeteta, obzirom kako u naselju ima oko 70-tero romske djece od kojih gotovo većina pohađa osnovnu i srednju školu.

Od prvog do četvrtog razreda nastava se održava u O.Š. u Hrastelnici dok se od četvrtog do osmog razreda održava u O.Š. Galdovo. Dakle, cijelo osnovnoškolsko obrazovanje odvija se kroz prijevoz autobusom iz mjesta stanovanja do susjednih škola. Iz tog razloga posebnu pozornost udruga posvećuje zaštiti djece u kretanju u prometu.

Naime, cilj je da se tijekom 2013.g. postave „ležeći policajci“ kod autobusne stanice na kojoj djeca u naselju Palanjek čekaju prijevoz do škole. Ujedno u 2013.g. radi se na pronalasku sredstava za postavljanje krova na autobusnoj stanici kako bi se djecu zaštitilo od vremenskih neprilika.

Udruga također ima jako dobru suradnju s Centrom za socijalnu skrb u Sisku glede pomoći u romskim obiteljima kroz financiranje materijalnih sredstava za popravak krovišta, sanitarija i nekih drugih manjih sanacija. Naime, udruga je napravila popis kućanstava naselja Palanjek s najlošijim uvjetima stanovanja i predala Centru za socijalnu skrb u Sisku radi davanja stručnog mišljenja Centra a kako bi se prijedlog sanacije zajedno sa stručnim mišljenjem proslijedio Vladinom uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na razmatranje i usvajanje.

U 2013.g. udruga nastavlja s predviđenim aktivnostima u cilju poboljšavanja uvjeta života u svom naselju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top