Udruga za razvoj i bolji život Roma, Sisak


ONaziv udruge/predsjednik
Udruga za razvoj i bolji život Roma, Sisak/ Ranko Nikolić
Adresa/kontakt
Capraške poljane 80, Sisak/ 098 990 6740
Osnovna djelatnost
Poticanje zapošljavanja, obrazovanja, izgradnja infrastrukture, pomoć siromašnima
U sklopu udruge djeluje
Romski malonogometni klub Sisak


Članci iz novina o udruzi >>

Udruga je osnovana 26.05.2005.g. na inicijativu predsjednika Ranka Nikolića i nekolicine ostalih pripadnika romske nacionalne manjine.

Cilj udruge je promicanje važnosti obrazovanja i zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine. Svojim djelovanjem udruga radi na prevladavanju osnovnih prepreka kod zapošljavanja Roma, niskoj razini obrazovanosti i uvriježenom mišljenju Roma da ne mogu dobiti posao zbog nacionalne pripadnosti.

Aktivnim radom na povećanju zaposlenosti romske nacionalne manjine udruga redovno piše prijedloge za javne radove kroz koji sustav zapošljavanja uključuje Rome u rad na čišćenju svog naselja i zbrinjavanju otpada, a na taj način poboljšavaju kvalitetu života u svojoj zajednici.

Uređenje prostora u romskim naseljima također je jedna od bitnih aktivnosti rada udruge. Romska naselja u Sisku većinom se nalaze unutar građevinskih područja ali bez komunalne infrastrukture. U cilju sanacije i legalizacije Romskog naselja Capraške poljane, izravnim zalaganjem udruge kod gradskih vlasti i stalnim apeliranjem kod Vlade Republike Hrvatske u 2012. g. 50 obitelji dobilo besplatne priključke električne energije. Ujedno je zalaganjem udruge kod gradskih vlasti u 2012.g. postavljeno i 38 rasvjetnih mjesta u naselju Capraške poljane.
Udruga ima 20 aktivnih članova od kojih su tri člana žene koje svojim aktivnim radom posebnu pozornost posvećuju starim i nemoćnim osobama, koje zbog siromaštva ne mogu ostvariti pravo na osnovne potrebe, poput odlaska liječniku. Zato članice udruge zajedno s predsjednikom udruge pomažu u prevladavanju poteškoća u svezi starosti i bolesti prijevozom do liječnika, kupovinom lijekova i slično.

Udruga pruža potporu i zaštiti mladeži na način da kroz organizaciju zajedničkih druženja ili odlazaka na more, kroz sistem druženja potiče mlade na nastavak obrazovanja a na taj način radi na sprečavanju prerano sklopljenih brakova, što je jedna od karakteristika romske tradicije, a koji prag sklapanja braka prema mišljenju udruge treba prevladati putem obrazovanja pripadnika romske mladeži.

Udruga se financira kroz donacije Grada Siska i projekte Županije Sisačko – moslavačke, Savjeta za nacionalne manjine kao i Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Tijekom 2013.g. udruga će nastaviti sa svojim dosadašnjim aktivnostima u cilju zaštite manjinskih prava pripadnika romske nacionalne manjine.

15. ožujka 2013. godine udruga je potpisala Povelju o suradnji Grada Siska s vijećima, predstavnicima i udrugama nacionalnih manjina i organizacijama civilnog društva koje se bave manjinskim pitanjima i ljudskim pravima.

Povelja je rezultat usaglašenih stavova u definiranju zajedničkih načela suradnje između Grada Siska i Vijeća nacionalnih manjina, predstavnika nacionalnih manjina, udruga civilnog društva nacionalnih manjina i udruga koje se bave manjinskim pitanjima i ljudskim pravima. Temelji se na načelima i oblicima suradnje utvrđenim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o udrugama.

Članci iz novina o udruzi

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)