Romska udruga “Budućnost” Novska


ONaziv udruge/predsjednik
Romska udruga “Budućnost” Novska/ Rajma Fadilj
Adresa/kontakt
Alojzija Stepinca 20, Novska, 098 9266 010/095 877 2126
Osnovna djelatnost
Zaštita prava pripadnika romske nacionalne manjine kao i ljudskih prava u cjelini.
U sklopu udruge djeluje
KUD “Novljanski romski talenti”


Udruga je 2010. godine osnovao predsjednik Raima Fadilj s ciljem unapređenja položaja romske nacionalne manjine u zajednici u kojoj žive.

Romi u Novskoj stalno su nastanjeni od pedesetih godina prošlog stoljeća, žive vrlo urbanizirano, integrirani u zajednicu bez segregacije od drugih stanovnika grada.

Romska zajednica u Novskoj ima 216 pripadnika, od kojih su 8 članovi udruge. Žive potpuno normalno, djeca idu u osnovnu školu s željom i voljom za daljnjim obrazovanjem.

Udruga također radi na promicanju i očuvanju romske kulture i tradicije obilježavanjem Svjetskog dana Roma i blagdana Đurđevdan koji simbolično označava kraj zime i početak ljeta, te njihovih nomadskih putovanja kroz stoljeća sve do danas.

Svečanost povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma udruga održava u „Dvorani kina“, gdje se svake godine okupljaju pripadnici romske zajednice, Romi iz ostalih dijelova županije, političari kao i svi drugi građani grada Novske.

Udruga se trudi svojim aktivnostima uključiti pripadnike romske nacionalne manjine u obrazovni sustav koji će na kraju značiti bolji i kvalitetniji život u budućnosti.

Svojim daljnjim radom u skladu s dosadašnjim aktivnostima udruga će raditi na promicanju i zaštiti manjinskih prava pripadnika romske nacionalne manjine.

Scroll to Top