Romska udruga: Romski put


ONaziv udruge/predsjednik
Romska udruga: Romski put/ Željko Nikolić
Adresa/kontakt
Stjepana Radića 412, Kutina/ 099 248 8659
Osnovna djelatnost
Poticanje edukacije, briga za odnose između roditelja i djece te udruge i institucije.


Udruga je osnovana 30.06.2012. godine na inicijativu predsjednika Željka Nikolića.

Cilj udruge je briga o djeci predškolskog i školskog uzrasta, kao i uključivanje romske djece u programe predškolskog odgoja, odnosno programe pripreme za polazak u školu.

Udruga ima 30 članova, koji svojim aktivnim radom s djecom predškolske i školske dobi rade na ravnopravnom uključivanju romskih školaraca u odgojno – obrazovni sistem.

Naime, udruga je u srpnju, kolovozu i rujnu 2012. godine, organizirala dječje radionice za djecu predškolske dobi kako bi ih se kroz igru na njima prikladnoj razini educiralo o važnosti školovanja. Krajnji cilj je omogućiti djeci jednake uvjete za stjecanje obrazovanja.

Radionice su održane u dječjem vrtiću „Maslačak“ u Kutini, a program rada radionica vodila je romska pomagačica u vrtiću Nikolić Mirjana. Program se sastoji od učenja higijenskih navika, hrvatskog jezika, higijenskih i radnih navika, te usvajanje prihvaćenih obrazaca ponašanja, te sve druge aktivnosti kojima se potiče svestrani razvoj duševne i tjelesne osobnosti svakog djeteta.

U Društvenom domu u Radićevoj ulici u Kutini udruga također održava svoje radionice crtanja i slikanja za romsku i neromsku djecu, a na taj način potiče druženje i radi na sprečavanju segregacije i marginalizacije romske djece.

U sklopu svojih aktivnosti udruga također prati romsku djecu tijekom njihovog osnovnoškolskog obrazovanja, kroz izravnu suradnju s nastavnicima osnovne škole “Vladimira Vidrića”. Naime, nastavnici svakodnevno kontaktiraju udrugu glede obavijesti o dobivenim lošim ocjenama, neprimjerenom ponašanju ili neadekvatnoj roditeljskoj skrbi. Nakon primljenih obavijesti udruga svakom učeniku i obitelji pristupa na individualnoj razini s namjerom da se u što kraćem roku riješi nastali problem.

Za vrijeme blagdana Svetog Nikole i praznika Nove godine u 2012.g. udruga je skupila donacije po trgovačkim centrima, izradila pakete i podijelila ih najuspješnijim romskim učenicima.

U 2013.g. udruga nastavlja s provedbom svojih dosadašnjih aktivnosti s ciljem poticanja romske djece o važnosti i nužnosti nastavljanja obrazovnog procesa koji bi u konačnici trebao doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu u budućnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top