Romsko kulturno-umjetničko društvo “Crni biseri” Sisak, Sisak


ONaziv udruge/predsjednik
Romsko kulturno-umjetničko društvo “Crni biseri” Sisak/ Ivica Nikolić
Adresa/kontakt
Capraške poljane br. 4, Sisak / 098 961 7941
Osnovna djelatnost
Promicanje i očuvanje običaja, tradicije i kulture pripadnika Romske nacionalne manjine.


Udruga je osnovana 2005. godine na inicijativu predsjednika Ivice Nikolića i ostalih članova udruge.

Udruga ima 25 članova, koji svojim plesnim i umjetničkim stvaralaštvom njeguju kulturu i tradiciju romske nacionalne manjine.

Očuvanje tradicijske kulture temeljni je cilj i svrha djelovanja udruge. Posebnu pozornost udruga posvećuje očuvanju izvorne romske kulture i tradicijskih običaja.

Svi članovi udruge iznimno su nadareni za umjetničko stvaralaštvo, a svoju nadarenost za glazbu i ples prezentiraju kroz obilježavanje i organiziranje manifestacije povodom Svjetskog dana Roma, kao i kroz gostovanja na drugim manifestacijama.

Udruga se zalaže za poticanje i pružanje financijske pomoći kod lokalnih vlasti kao i kod Vlade Republike Hrvatske budući bez financijske potpore udruga ne može provoditi svoje aktivnosti niti raditi na uključivanju ostalih članova u udrugu.

Poseban problem udruge leži u činjenici da udruga nema prostor za djelovanje u kojima bi održavala razne aktivnosti, a prije svega plesne probe kulturno umjetničkog društva.

Promocija romske kulture i tradicije važna je pretpostavka za pomicanje granica u odnosu na društveni položaj pripadnika romske nacionalne manjine, na kojim aktivnostima će udruga i dalje nastaviti raditi bez obzira na nedostatak materijalnih sredstava.

15. ožujka 2013. godine udruga je potpisala Povelju o suradnji Grada Siska vijećima, predstavnicima i udrugama nacionalnih manjina i organizacijama civilnog društva koje se bave manjinskim pitanjima i ljudskim pravima.

Povelja je rezultat usaglašenih stavova u definiranju zajedničkih načela suradnje između Grada Siska i Vijeća nacionalnih manjina, predstavnika nacionalnih manjina, udruga civilnog društva nacionalnih manjina i udruga koje se bave manjinskim pitanjima i ljudskim pravima. Temelji se na načelima i oblicima suradnje utvrđenim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o udrugama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top