Sisački Romi prvi dobivaju višenamjensko sportsko igralište

izvor: tportal.hr

Početkom radova na izgradnji višenamjenskog sportskog igrališta u Capraškim Poljanama pokraj Siska počelo je ostvarivanje prvog takvog projekta u romskim naseljima, a igralište se gradi na poticaj Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, dok ga u jednakim omjerima financiraju Savez i Grad Sisak

Igralište, vrijedno pola milijuna kuna, trebalo bi biti gotovo za pola godine, a slična će se još ove godine graditi u Đurđevcu i Paragu. Kako je prilikom otvorenja radova rekao saborski zastupnik iz redova romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, cilj je da se slični objekti izgrade u što većem broju od 60-tak romskih naselja u zemlji.

‘U Sisku smo ostvarili vrlo dobru suradnju s gradskom vlasti i gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček te sa županijskim Vijećem romske nacionalne manjine, pa smo zbog toga projekt pokrenuli u Capraškim Poljanama. Ovakva su igrališta trebala u romskim naseljima biti izgrađena još prije dvadesetak i više godina’, kazao je Kajtazi.

Istaknuo je da, kako je romsko naselje udaljeno oko pet kilometara od gradskog središta, djeca nemaju priliku baviti se slobodnim aktivnostima, iako među mladim Romima ima i vrhunskih sportaša, ali se nažalost ne žele deklarirati kao Romi. ‘Zato i od ove djece u Capraškim Poljanama, koje ima oko 1300 stanovnika, mnogo očekujem’, poručio je Kajtazi.

Dodao je kako se zauzima za legalizaciju i urbanizaciju romskih naselja te za suživot s većinskim stanovništvom, što će doprinijeti borbi protiv getoizacije. Dosad se, prema njegovim riječima, premalo radilo na rješavanju problema stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i drugim statusnim pitanjima Roma, zbog vrlo slabe implementacije nacionalne strategije, nacionalnog programa i drugih strateških dokumenta za Rome.

‘Romi ne smiju biti samo objekt, nego moraju biti uključeni u rješavanje svih životnih problema’, zaključio je Kajtazi.

Sisački dogradonačelnik Marko Krička rekao je kako je i dosad suradnja Grada Siska s romskom zajednicom u Capraškim Poljanama bila vrlo dobra, pa je u protekle tri godine riješeno nekoliko infrastrukturnih problema naselja. Zahvalio je Savezu Roma ‘Kali Sara’ što je svojim financijskim doprinosom pomogao Gradu u ostvarenju projekta višenamjenskog igrališta.

Predsjednica Saveza Roma ‘Kali Sara’ Suzana Krčmar istaknula je kako bi Sisak trebao poslužiti kao primjer suradnje lokalne zajednice i romske nacionalne manjine. Bez suradnje s lokalnom samoupravom, odnosno s njihovim dužnosnicima, kako je rekla, nemoguće je ostvariti takve projekte. A upravo igrališta, spomenula je, omogućit će djeci da se više bave sportom i fizičkim aktivnostima, što je sve veća potreba.

Scroll to Top