Romske udruge Grada Siska potpisale povelju o suradnji s Gradom Siskom

15. ožujka 2013. godine, romske udruge Grada Siska, Romsko kulturno-umjetničko društvo „Crni biseri“, Udruga Roma Bajaša, Udruga Romska prava, Udruga Romski kulturni centar i Udruga za razvoj i bolji život Roma, su potpisale Povelju o suradnji Grada Siska s vijećima, predstavnicima i udrugama nacionalnih manjina i organizacijama civilnog društva koje se bave manjinskim pitanjima i ljudskim pravima.

Povelju su, uz romske udruge, potpisala vijeća srpske, bošnjačke i romske nacionalne manjine, predstavnici češke, albanske, mađarske i makedonske nacionalne manjine, Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Nur“ Sisak, SKD „Prosvjeta“ Sisak, Srpski kulturno informativni centar, Češka beseda Sisak, Češka beseda Jazvenik, Udruga Mađara Grada Siska i SMŽ, Srpski demokratski forum i Projekt građanskih prava Sisak (PGP Sisak).

Povelja je rezultat usaglašenih stavova u definiranju zajedničkih načela suradnje između Grada Siska i Vijeća nacionalnih manjina, predstavnika nacionalnih manjina, udruga civilnog društva nacionalnih manjina i udruga koje se bave manjinskim pitanjima i ljudskim pravima. Temelji se na načelima i oblicima suradnje utvrđenim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o udrugama.

U namjeri da dosadašnja dobra suradnja u budućnosti postane još bolja, svi potpisnici Povelje su izrazili želju da Povelja ne bude samo deklarativni akt, već da ostvari svoj smisao u svakodnevnom životu grada Siska i svih njegovih stanovnika.

Scroll to Top