KUD “Kutinski biseri”

Obilježavanje Svjetskog dana Roma i Đurđevdana 2007 – 2012.

Udrugu je 2006.g. osnovao Dragan Nikolić. Udruga ima 20 članova od kojih su 5 članova žene.

Očuvanje tradicijske kulture temeljni je cilj i svrha djelovanja KUD-a. Posebnu pozornost udruga posvećuje očuvanju izvorne romske kulture i tradicijskih običaja.

Svake godine KUD aktivno sudjeluje u manifestaciji povodom Svjetskog dana Roma i Đurđevdana.

Zbog velikog problema s kojim se KUD godinama suočavao, matična Udruga „Udruga Roma Kutina“ je stalnim apeliranjem na lokalne vlasti uspjela u zahtjevu za izgradnju romskog Kulturno – umjetničkog centra, koji je sada u fazi izgradnje.

Kulturno – umjetnički centar smješten je u centru grada Kutine. U njemu će se održavati različite aktivnosti romskih udruga i organizirati rad kulturno-umjetničkih društava, održavati društvene aktivnosti romskog i ostalog stanovništva, aktivnosti usmjerene na osposobljavanje Roma, tečajevi opismenjivanja odraslih, zdravstveno i drugo prosvjećivanje, promocija i zaštita ljudskih i manjinskih prava te druge aktivnosti.

KUD će nakon izgradnje Centra napokon imati prostor u kojem će održavati svoje probe, a time će spriječiti da se probe održavaju po kućama članova kuća koji prostor nije dovoljan da na probi budu prisutni svi članovi.

Također, radi promicanja romskog jezika i pisma KUD svake godine sudjeluje od 03. – 05. studenog na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u muzeju “Mimara” u Zagrebu čiji organizator je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

KUD se financira iz državnog proračuna, Savjeta za nacionalne manjine kao i iz donacija lokalnih vlasti.

U 2013.g. KUD nastavlja provedbu svojih dosadašnjih ativnosti u skladu s financijskim mogućnostima.

Scroll to Top