Europski parlamenti: Rome treba integrirati u društvo

izvor: iusinfo.hr

ZAGREB/VILNIUS, 8. travnja 2014.(Hina), Rome je potrebno integrirati u društvo, omogućiti im pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi i stambenom zbrinjavanju, naglašava se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj u utorak na konferenciji predsjednika parlamenata EU-a u Vilniusu.

U deklaraciji usvojenoj u povodu Međunarodnog dana Roma predsjednici 28 parlamenata država članica EU, među kojima je i Josip Leko, ističu kako u Europi živi 10-12 milijuna Roma, od čega su polovica državljani Europske unije. Predsjednici europskih parlamenata navode kako je uključenost Roma u društvo zajednički interes cijele EU i država članica, ali da odgovornost za provedbu mjera snosi svaka članica za sebe, uzimajući u obzir različite okolnosti u pojedinim državama te da romska manjina ne čini homogenu skupinu.

Strategija svake države članice mora imati za cilj prihvaćanje Roma i njihovu integraciju u društvo, pri čemu je neophodno omogućiti im pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi i pristup stambenom zbrinjavanju. U dokumentu usvojenom na inicijativu Austrije izražava se zabrinutost činjenicom da se Romi svakodnevno suočavaju s predrasudama, netolerancijom, diskriminacijom i društvenom izolacijom te da žive kao marginalizirana skupina u iznimno teškim socijalnim i ekonomskim uvjetima.

Predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer naglasila je kako se u mnogim državama EU-a od početka gospodarske krize pogoršao status Roma. “Ne samo da žive u siromaštvu, na margini društva, u slamovima, bez pristupa tržištu rada, nego su često i meta napada i rasizma”, naglasila je Prammer. Posebno je naglasila težak položaj žena i mladih u romskoj populaciji. “Romkinje su uglavnom žrtve nasilja i eksploatacije poput traffickinga, često i unutar svoje etničke grupe”.

Ključ rješenja problema je u obrazovanju, kazala je Prammer i naglasila da u tom segmentu Romima treba biti omogućen jednak pristup. “Radimo zajedno na osiguranju sigurnog i dostojanstvenog života za sve građane Europske unije i naglasimo to danas na Međunarodni dan Roma”, zaključila je.

Scroll to Top